För ev. recensionsex, som finns i begränsad omfattning,
kontakta: [email protected]
För information om de olika böckerna se texter nedan!
Sirenen
Författarinnan Victoria Benedictsson förknippas först och främst med romanerna Pengar (1885) och Fru Marianne (1887). Novellsamlingen Från Skåne (1884) har räknats som hennes debut, men hennes egentliga förstlingsverk är Sirenen.
Sirenen är en följetongsroman som hon fick publicerad i Sydsvenska Dagbladet under hösten 1876 under pseudonymen Tardif. Redaktör Carl Herslow var tveksam, men efter många underhandlingar fick Benedictsson honom över på sin sida, och han lät publicera den i sin tidning.
Denna roman har sedan 1876 legat dold i arkiv. Den kan läsas alldeles utmärkt som en sorts lättare förströelse, men på ett djupare plan tar romanen läsaren med på en resa in i författarinnans livssituation och livsuppfattning.
Att huvudpersonen Isabella är språkrör för Benedictssons innersta tankar och
åsikter kan knappast betvivlas. Isabella är förbittrad på männen och lägger ofta och gärna ut texten om deras uselhet, samtidigt som hon agerar ytterligt ”okvinnligt” och dessutom ger svidande kritik åt det egna könet.
Vi som ger ut Sirenen står även bakom arbetet med Victoria Benedictsson-hemsidan (www.victoriabenedictsson.se) och boken köpes förmånligast via hemsidan. Arbetet bedrivs ideellt och alla intäkter som Sirenen ev. inbringar går oavkortat till det fortsatta arbetet med hemsidan.
För ekonomisk bidrag till tryckningen av Sirenen vill vi framföra vårt varma tack till: Stiftelsen Längmanska kulturfonden.
Om "Victoria Benedictsson. Dagböcker. 1876-1888."
Victoria Benedictsson skrev dagboksanteckningar i annotationsalmanackor. Av dessa finns böckerna från åren 1876–1888 bevarade.De föreligger här i oavkortad utgåva. Dagböckerna är mindre tillrättalagda än hennes Stora bok, som i grund och botten är hennes studie- och arbetsbok. Anteckningarna i dagböckerna är detaljrika och läsaren kastas mellan Victorias känslomässiga utbrott och krassa beskrivningar av personer i hennes omgivning. För den som vill komma Victoria Benedictsson in på livet är ett studium av hennes dagböcker nödvändigt. De kan med fördel läsas parallellt med hennes Stora bok och brevväxlingen med Axel Lundegård.
Denna utgåva är försedd med noter och ett mycket stort antal fotografier från tiden. Sammantaget förmedlar utgåvan en unik tidsatmosfär.
Boken kan köpas direkt från förlaget. Klicka på länken: Köp boken!.
Om "Brevväxlingen mellan
Victoria Benedictsson och Axel Lundegård.
Volym I 1884."
I Lunds Universitets bibliotek handskriftsavdelning förvaras Victoria Benedictssons efterlämnade material. Bland de många brevkorrespondenserna utmärker sig breven mellan Victoria Benedictsson och Axel Lundegård. Under de fyra år som de brevväxlade hann de med att skriva omkring 1500 sidor brevsidor.
Breven är historiska dokument om 1880-talets författarliv, men också en resa genom två människors känslomässiga slitningar. Under mottot "knifven mot strupen" gav de, och tog av varandra exempel ur vardagen för att kunna skriva den bästa litteraturen i den tidens realistiska anda.
Axel Lundegård, som ärvde Benedictsson efterlämnade papper, gav ut Victorias brev i flera omgångar. Däremot har hans egna aldrig offentliggjorts. Lundegårds brevutgivning är en envägskommunikation, där han dessutom valt bort känsliga partier och ibland ändrat om i texterna.
För första gången är nu deras brevväxling utgiven, så som den dialog den en gång utgjorde.
"Brevväxlingen mellan Victoria Benedictsson och Axel Lundegård." är utgiven genom GML-förlag. Breven är renskrivna av Birgitta Åkesson, författare till "In till döden trött. Levnadsteckning över Victoria Benedictsson." GML-förlag 2012. Breven är kommenterade av Bert Åkesson.
Brevutgivningen är utgiven i fyra volymer. Se bild på andra volymer nedan.
Böckerna kan köpas direkt från förlaget. Klicka på länken: Köp boken!.
Volym II 1885
Om böckerna se text Volym I ovan. Böckerna kan köpas direkt från förlaget. Klicka på länken: Köp boken!.
Volym III 1886
Om böckerna se text Volym I ovan. Böckerna kan köpas direkt från förlaget. Klicka på länken: Köp boken!.
Volym IV 1887-88
Om böckerna se text Volym I ovan. Böckerna kan köpas direkt från förlaget. Klicka på länken: Köp boken!.
Om "In till döden trött"
Efter 4 års arkivstudier av otaliga efterlämnade brev mellan författarinnan Victoria Benedictsson, styvdottern Matti, hennes make Karl af Geijerstam och flera andra, framträder en helt ny bild av en av våra mest välkända författarinnor. Mattis och Karls brev ger viktiga pusselbitar till svaret på frågan varför Victoria Benedictsson valde att släcka sitt liv. Korrespondensen visar på ett intrikat, känslomässigt triangeldrama i hat, kärlekstörst och avundsjuka, där de svagaste parterna går under i utmattning och sjukdom. Dessa brev är nästan helt negligerade av forskarna.
Som läsare av In till döden trött dras du personligen in i en spännande undersökning. Genom de många citaten ur den dåtida brevkorrespondensen kan du själv dra dina slutsatser och se sambanden. Kanske kommer du, liksom författaren, fram till slutsatsen att offret eller offren i detta drama inte är den/de man förväntat sig!
In till döden trött innehåller förutom ett starkt porträtt av Victoria Benedictsson också en bildskatt i form av aldrig tidigare för allmänheten visade foton. Dessa har välvilligt ställts till förfogande av släkten Benedictsson.
"In till döden trött. Levnadsteckning över Victoria Benedictsson", är en bok skriven av arkeologen Birgitta Åkesson. Den tar läsaren med in i en värld som både fascinerar och berör. Boken behandlar en människas levnadsöde betraktat ur ett djupare perspektiv. Boken kan köpas direkt från förlaget. Klicka på länken: Köp boken!.